Novemberfestivalen 2015 - SM i ung kortfilm - Prisutdelningen av "PinWheel", ABF och FHPs distributionspris

ABF och FHP delade ut två priser under Novemberfestivalen 2015 - SM i Ung kortfilm. Priset ingår i konceptet PinWheel FilmDistribution.

Se prisutdelningen och läs motiveringarna nedan:

1:a pris går till Gustav Skogens för filmen Gatans final:

I ett tidevarv där den lokala mediebevakningen minskar, blir alltmer ensidig och allt fler journalister sägs upp är Gustav Skogens film Gatans final en demokratisk väckarklocka om hur den ”globala” närvaron är avgörande för att medborgaren ska kunna bilda sig en så bred bild av händelser som möjligt. Det är en tät och levande dokumentär om community medie-aktivistens vikt som skapare av motbilder till allt mer likriktade mediekonglomerat. Gustav Skogens visar genom Gatans final att den lilla människans berättelse och tolkning av ett skeende alltid är värt att berättas för att göra en annan värld möjlig!

2:a pris går till Anna Adell för filmen Revolta:

Anna Adell ställer i filmen Revolta den klassiska dikotomin man/kvinna på huvudet med glimten i öga. Filmen undersöker inte bara vuxenvärldens förväntningar på hur unga skötsamma kvinnor ska agera förebilder för unga stökiga män, och hur tjejerna i klassrummet ska vara lågmälda och städa upp efter uppkäftiga grabbar. Med ombytta, öppna roller undersöker Anna Adell vad som händer om kvinnor eller personer som definierar sig som kvinnor istället tar sig rätten att agera "bad ass" män. I Revolta drar Anna Adell en gräns och säger nej till godtyckliga motsatspar och stereotyper fyllda med innehåll till förmån för att människor ska få leva fram ett innehåll själva oavsett kön i en öppnare värld.

Filmen är saxad från Novemberfestivalens YouTube-kanal. Se hela prisutdelningen här: https://www.youtube.com/watch?v=ZDxnWhIbQhQ

Mer ur ABF-kanalen