Flyktingar på tågstation i Budapest

Här, utanför tågstationen i Budapest väntar mer än 3000 flyktingar på att resa vidare. I två dagar har de varit fast här efter att de ungerska myndigheterna stängt stationen för att förhindra flyktingar att ta tåget till Österrike och Tyskland.

Människorna här är förtvivlade.

Den här enorma tillströmningen har satt enorm press på den ungerska regeringen. Flyktingar här är beroende av viljan hos volontärer som delar ut mat, kläder och ger grundläggande hälsovård.
De flesta är på flykt från krig I Syrien, Afghanistan och Irak. Siffrorna visar inga tecken på att avta. Det finns inga tecken på att antalet kommer att avta.

Ungern bygger ett stängsel längs gränsen mot Serbien i försök att stoppa flödet av flyktingar till landet. Men desperation har inga gränser.

Efter tre dagar av väntan bröt protester ut vid stationen.

"Det måste finnas en lösning för kvinnor och barn som har varit här länge. De måste få ordentlig vård och ett korrekt mottagande. Det är därför vi uppmanar Ungerns regering att ge människor ett rättvist asylmottagande. Dessutom är det ett europeiskt ansvar. Det måste finnas vägar för de här flyktingarna att komma till andra europeiska länder. Inget enskilt land ska behöva hantera flyktingsituationen på egen hand”, säger Babar Babar Baloch, UNHCR:s talesperson som är på plats i tågstationen.

Över 140 000 personer har sökt asyl i Ungern hittills i år, tre gånger så många som kom under de första åtta månaderna 2014.

Här i Budapest arbetar UNHCR med stadens myndigheter för att öppna ett transitboende som hjälper tillfälligt.

Utan en gemensam europeisk lösning kommer platser som den här att bli allt vanligare. Det här den största migrationen till Europa sedan andra världskriget.

Läs mer på www.fnflykting.se

Se videon på Sverige för UNHCR:s YouTube-kanal: https://youtu.be/JZD7OEPm1r8

Publicerad 4 sep 2015. Visas på ABF Play med tillstånd av UNHCR Sverige

Mer ur Community Media